Stadsbestuur verhoogt aantal bladmanden : Het stadsbestuur heeft beslist om het aantal bladmanden te verhogen. Na meldingen door bewoners stelden de betrokken schepenen een onderzoek in. Daaruit bleek de noodzaak om extra bladmanden te plaatsen, en dat in buurten waar voordien geen manden voorzien waren. Met de extra bladmanden wil het stadsbestuur de bevolking stimuleren om de stoep en zachte bermen bladvrij te houden. De maatregel maakt het ook voor de stadsdiensten eenvoudiger om de bladeren te verwijderen. Het systeem van de bladmanden zal volgend jaar na evaluatie geoptimaliseerd worden.

Ticketverkoop kerstmusical gestart

Tijdens het weekend van de kerstmarkt kan je in Geel naar goede gewoonte genieten van een kerstspektakel. Dit jaar is dat de musical ‘Het Meisje met de Zwavelstokjes’. Het sprookje werd door de Geelse regisseurIef Damsherwerkt en in een Victoriaanse kleedje gestopt zodat het perfect aansluit bij de eindejaarsspektakels die in het verleden in Geel gespeeld werden. De essentie bleef uiteraard bewaard waardoor het verhaal van het Meisje niemand onberoerd zal laten als het tot leven wordt gebracht door meer dan 150 acteurs, figuranten, zangers en dansers. De voorstellingen vinden plaats op zaterdag 14 en zondag 15 december in fuifzaal de Waai. Een voorstelling van de kerstmusical duurt een klein uurtje. Op zaterdag 14 december wordt er vanaf 14 uur elk uur een nieuwe voorstelling gespeeld. Op zondag 15 december is dat vanaf 13 uur. De laatste voorstelling start op zaterdag om 21 uur, op zondag is dat om 19 uur. Tickets ‘Het Meisje met de Zwavelstokjes’ zijn verkrijgbaar bijToerismeGeel. Volwassenen betalen 5 euro in voorverkoop. Voor kinderen jonger dan 14 jaar werd de verkoopprijs vastgelegd op 2 euro. Houders van een vrijetijdspas genieten van een korting. Het aantal tickets is beperkt. De voorstellingen zijn ieder jaar uitverkocht.

meer info: Toerisme Geel, 014 56 63 80, toerisme@geel.be

Samenaankoop hoogrendementsglas

IOK organiseert in samenwerking met Geel, Westerlo, Olen, Laakdal en Herselt een samenaankoop hoogrendementsglas. Heeft je huis nog enkel glas of oud dubbel glas? Besef dan dat heel wat warmte ontsnapt langs deze weg. Met hoogrendementsglas bespaar je op je energiefactuur en verhoog je het comfort in je woning. Enkel de plaatsing van het glas behoort tot de samenaankoop. Bij de firma’s die worden gekozen, kan je uiteraard ook terecht om het schrijnwerk te laten vervangen. Wie interesse heeft, kan vrijblijvend inschrijven op www.iok.be/hoogrendementsglas of de infocel technische dienst. Wens je meer informatie, kom dan naar één van de infoavonden. De eerste infoavond staat gepland op dinsdag 12 november om 20u in zaal De Waai op de Werft. Deelnemen is gratis. Inschrijven is niet nodig. De verkozen firma's komen zichzelf voorstellen op maandag 13 januari 2014 in het lokaal dienstencentrum KomieGeire, Herentalseweg 1 in Olen. Op deze infoavond kan je contacten leggen om een offerte op maat te laten opmaken.

Expo Oozewiezewatte herontdekt oude kinderliedjes

Nog tot 27 december loopt in de bib ‘Oozewiezewatte’, een interactieve tentoonstelling over kinderliedjes. Wist je dat het in ‘Witte zwanen, zwarte zwanen’ niet over Engeland gaat, maar over Engel-land, het hiernamaals? Of dat het bekende Hoedje van papier in de negentiende eeuw eigenlijk spotte met de Nederlandse bezetter? Kom kijken, luisteren en ontdekken tijdens de openingsuren van de bib!

Strengere normen voor energiezuinig bouwen

In 2014 voorziet de wetgeving in een verstrenging van het E-peil. Een woning mag dan nog maximaal een E-peil halen van 60. Het E-peil is een maat voor de energiezuinigheid van een woning. Hoe lager het E-peil, hoe energiezuiniger een woning. Daarnaast moet in nieuwe woningen of woningen die ingrijpend verbouwd worden vanaf 1 januari 2014 een minimumhoeveelheid energie uit hernieuwbare energiebronnen komen. De nieuwe eis is van toepassing op alle werkzaamheden waarvoor een melding wordt gedaan of een stedenbouwkundige vergunning wordt aangevraagd vanaf 1 januari 2014 én waarvoor een E-peil-eis geldt. Om aan de nieuwe EPB-eis voor eengezinswoningen te voldoen, moet je bouwproject aan één van de zes voorgestelde maatregelen voldoen. Indien je er voor kiest om hieraan niet te voldoen, wordt het maximaal E-peil 50 i.p.v. 60. Specifieke vragen kan je stellen aan je architect of EPB-verslaggever. Gedetailleerde informatie vind je ook terug op onderstaande website

meer info: www.energiesparen.be

Hutsepotdagen voor senioren

In november organiseert de seniorenraad de Hutsepotdagen. Tijdens deze veertiendaagse kunnen senioren deelnemen aan een ruim aanbod van ontspanningsactiviteiten. Op het programma staan o.a. infomomenten, sportactiviteiten en workshops. Zo kan je een bezoek brengen achter de schermen van cultuurcentrum de Werft. Wie graag kookt kan deelnemen aan de workshop ‘ Wereldkeuken’. Wil je Geel op een andere manier leren kennen? Kom dan zeker luisteren naar de lezing ‘Woorden, namen en straffe Geelse verhalen’. Staat ook nog gepland: een fotozoektocht, toneelvoorstelling en bezoek aan brouwerij De Vliet. Een seniorenbal sluit de Hutsepotdagen op 22 november feestelijk af. Dansliefhebbers zijn die dag welkom in feestzaal De Waai. Het volledige programma vind je terug op de stedelijke website.

meer info: www.geel.be

Viering 11 november

11 november is een moment waarop we stilstaan bij het einde van de Eerste Wereldoorlog en onze waardering uitspreken voor allen die in de grote oorlogen hebben gestreden of geleden. Het stadsbestuur en de werkgroep 11 november willen deze dag niet onopgemerkt voorbij laten gaan. Dit jaar krijgen ze daarbij de ondersteuning van erfgoedcel k.ERF en het Geelse projectteam ‘Kempense Klaprozen’, een educatief project over de Geelse gesneuvelden tijdens de Eerste Wereldoorlog.

Ter gelegenheid van de wapenstilstandsherdenking wordt op maandag 11 november om 11 uur een plechtige mis opgedragen in de kerk van St.-Amands. Nieuw dit jaar is de opvoering van het bekende gedicht ‘In Flanders Fields’ vanJohnMcCrae. Aansluitend vind een herdenkingsplechtigheid plaats aan het Monument der Gesneuvelden in het park achter het stadhuis op de Werft. Een aantal leerlingen die meewerkten aan het project ‘Kempense Klaprozen’ zullen tijdens de kransneerlegging fragmenten voorlezen over het relaas van enkele Geelse gesneuvelden uit de Eerste Wereldoorlog. Het geheel wordt opgeluisterd door muziek van de KJW Larum.

Nadien biedt het stadsbestuur een receptie aan in zaal de Waai, gelegen achter het stadhuis. Tijdens deze receptie zorgt ‘Kempense Klaprozen’ als eerbetoon aan de gesneuvelden voor een projectie van foto’s van alle 71 overleden Geelse soldaten tijdens WO I. Bij een aantal gesneuvelden wordt in een paar regels wat info met details over hun overlijden toegevoegd.